Zlatý hrozen
Okouzlení slovem
Luděk Munzar a František Novotný
vyrobila tvůrčí skupina Drama a literatura pro Český rozhlas Dvojka
Stříbrný hrozen
V jabkancích jablka nehledejte
Jitka Slezáková
Český rozhlas Pardubice
Bronzový hrozen
Slovenský cesnak
Hana Michalčíková
RTVS – Slovenský rozhlas – Regina Bratislava
Zlatý hrozen
Jolana Nováková, Regina: Výroba zmrzlinových pohárů, Hudba v restauraci, Arcibiskupská kuchyně
Stříbrný hrozen
Mgr. Petr Vidomus, Tomáš Černý, Český rozhlas Jazz: Jazzové vaření
Bronzový hrozen
Michal Herceg, Rozhlas a televízia Slovenska: Jedzte a pijte z neho všetci.
Porota XV. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen ve složení: René Zavoral (předseda), Jan Menger, Lukáš Hurník, Martin Ondráček
Zlatý hrozen
Mrazivá zápletka ve světě chutí, vůní, barev – Gastronomický silvestr aneb Polární záře v kuchyni
Jiří Kamen a kolektiv
Zdůvodnění: Porota ocenila špičkové profesionální zpracování, rozmanitost žánrů, tematický přesah i mimo oblast gastronomie a velmi dobré časové naprogramování dílčích příspěvků celodenního vysílání. Porota dále ocenila edukativní, uměleckou i zábavnou stránku pořadu.
Stříbrný hrozen
Gastronomické příspěvky v rámci Zápisníku zahraničních zpravodajů
Robert Mikoláš
Zdůvodnění: Porota ocenila výběr zajímavého obsahu všech příspěvků, poutavou formu zpracování, autenticitu, výborné zvukové zpracování a drobné postřehy autora, které dávají pořadům charakter mini-dokumentů. Ze všech pěti příspěvků autora porota nejlépe hodnotí pořad s názvem Rwandský čaj.
Bronzový hrozen
Bublinky
Jolana Nováková
Zdůvodnění: Porota ocenila velmi vhodně zvolené téma tohoto rozhlasového seriálu, vysokou informační hodnotu a edukativní charakter pořadu a pro posluchače příjemnou a přístupnou formu zpracování.
Porota XIV. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen ve složení: předseda poroty Josef Havel, Miroslav Dittrich, René Zavoral rozhodla takto:
Zlatý hrozen
Lékař vaří z produkce Českého rozhlasu Pardubice
autorky Jany Davidové
Zdůvodnění: Porota ocenila neotřelý přístup ke gastronomii z hlediska zdravého životního stylu.
Stříbrný hrozen
Praktický rádce a průvodce vídeňským světem a kuchyní pro Čechy
z produkce Českého rozhlasu 3 – Vltava, autora Václava Malovického
Zdůvodnění: Porota ocenila poetiku, se kterou autor přibližuje posluchači atmosféru Vídně na začátku 20. století.
Bronzový hrozen
Rozkvetlý talíř z produkce Českého rozhlasu 2 – Praha, autorky Jolany Novákové
Zdůvodnění: Porota zvláště ocenila zvukový design a stavbu pořadu.
Zlatý hrozen 2011
pořadu Palírna
z produkce Českého rozhlasu Regina
autorky Jolany Novákové
Odůvodnění: Porota ocenila inovativní zpracování cyklu o destilátech s výraznými edukativními prvky a novinářskou lehkost realizace.
Stříbrný hrozen 2011
pořadu Zdravě a chutně – to dáš!
z produkce Rozhlasu a televize Slovensko
autorky Tatiny Šuškové
Odůvodnění: Porota ocenila objevné téma zdravého stravování mezi dětmi a mládeží a účinné zpracování prevence obezity a propagace zdravého životního stylu.
Bronzový hrozen 2011
pořadu The Leskovac train
z produkce Radio Bělehrad 1
autora Borislava Vocetice
Odůvodnění: Porota ocenila kreativní propagaci balkánských gastronomických specialit a zvukomalebnou formu nahrávky se silnými reportážními prvky.
Ve Znojmě 16. 9. 2011
Předseda poroty: PhDr. Josef Havel
Porota XII. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů o gastronomii Znojemský hrozen 2010, ve složení Josef Havel (předseda), Lubomír Zeman, Miroslav Dittrich, Lukáš Hurník, René Zavoral, podsekce zdravé výživy Karla Říhová, rozhodla:
Zlatý hrozen
Rádio na cestách - halušky
z produkce Českého rozhlasu Hradec Králové autorů Zdeňka Nováka, Martina Pařízka a Jany Kudyvejsové
Odůvodnění: Originální rozhlasová forma kombinující dokumentární, zábavné a dramatické prvky, využívající principu mystifikace a happeningu, jakožto tradičního uměleckého žánru.
Stříbrný hrozen
Posezení v Divadle Miroslava Horníčka
z produkce Českého rozhlasu Plzeň autora Květy Bodóllové a Petra Jančaříka
Odůvodnění: Záznam veřejné nahrávky je příkladem kvalitní rozhlasové zábavy s vynikající prací moderátora a velmi dobrým výběrem hostů.
Bronzový hrozen
Jak žije Dunaj
z produkce Slovenského rozhlasu, Rádia Regina (Banská Bystrica) autorů Evy Faksové a Michala Várošíka
Odůvodnění: Efektivně zpracovaná reportáž o gastronomii a životním stylu lidí žijících při Dunaji. Porota ocenila množství informací na malé časové ploše a preciznost rozhlasového zpracování.
Čestné uznání
Sambra – měření ovcí
z produkce Rumunského rozhlasu, Rádia Temešvár autora Mihaia Anghela Odůvodnění: Porota zvláště ocenila vysokou míru autenticity při zachycení mizejícího světa rumunských pastevců.
Cenu Misterstva zdravotnictví ČR
Najdi si svého farmáře
z produkce Českého rozhlasu Region, Vysočina autorů Daniela Burdy, Petra Hladíka, Hany Mikulincové, Michala Malého, Milana Kopečného a Ireny Šarounové
Odůvodnění: Cyklus pořadů účinně motivující posluchače k návratu k přímé spotřebě čerstvých potravin od místních farmářů s etickým důrazem na kvalitu řemesla.
Cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR
Krajánek
z produkce Radia OK autora Martina Karlíka
Odůvodnění: Profesionálně zpracovaný cyklus pořadů zve prostřednictvím gastronomických postřehů k návštěvě turisticky méně exponovaných oblastí česko-polského příhraničí.
Cenu města Znojmo
Chlebová polévka
z produkce Českého rozhlasu 2 - Praha autorky Světlany Lavičkové
Odůvodnění: Koncentrovaná rozhlasová miniatura, která upoutá pozornost svým zvukem, autenticitou a zdánlivě jednoduchým obsahem.
Cena Michaela Melíška
Kolekce reklamních spotů ze Sýrie, produkční firmy Artware Corporation
Odůvodnění: Za vynikající kameru a profesionální střih.
Čestné uznání
Miňonky „Překladatelka“, Opavia-LU, a.s.
Odůvodnění: Ukázka zapojení českého humoru ve spojení s českým produktem.
Cena Jihomoravského kraje
„Kofola“ Hvězdičková, Kofola a.s.
Odůvodnění: Dnes již klasická reklama s novým překvapivým koncem pro všechny regiony, i Jihomoravský.
Mezinárodní televizní porota XI. ročníku Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen 2009 ve složení: PhDr. Josef Havel (předseda poroty), PhDr. Lubomír Zeman, Ing. Miroslav Dittrich, Lukáš Hurník, Ph.D., Mgr. Jiří Vejvoda, Martin Kašpar.
Zlatý hrozen
pořadu Vývařovna skopových hlav
z produkce Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál
autora Břetislava Turečka
Odůvodnění: Pořad dovednou kombinací humorného komentáře, tlumočených výroků a autentických zvuků vtahuje posluchače do exotické orientální jídelny s neobvyklou nabídkou potravy.
Stříbrný hrozen
pořadu Cesta za sachrem
z produkce Českého rozhlasu Hradec Králové
autora Zdeňka Nováka a kol.
Odůvodnění: Autoři a zároveň aktéři pořadu zvolili neotřelou podobu rozhlasového happeningu na cestě za vídeňskou kulinární specialitou.
Bronzový hrozen
pořadu Uprostřed Evropy - tvarůžky
z produkce Českého rozhlasu Olomouc
autorky Blanky Mazalové
Odůvodnění: Rozhlasová exkurze do oblasti svérázné kulinární speciality Olomoucka odhalila nejen výrobu a historii, ale i hrdost tamních obyvatel na tradiční pokrm.
Čestné uznání
pořadu Generální zázrak
z produkce Slovenského rozhlasu, Rádio Regina
autorky Janky Grajciarové
Odůvodnění: Mimořádně kvalitní zpracování regionální tématiky a vysoká míra realizační a interpretační hloubky s náznakem přesahu do duchovní roviny.