1. místo
Kuchařka první republiky, Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Smart Press s.r.o.
2. místo
Jak nakupovat a zpracovávat maso
Edice Apetit speciál
3. místo
Květinová kuchařka, Jana Vlková
Smart Press, s.ro.
Nejlepší surovinová kuchařka
Jak nakupovat a zpracovávat maso
Edice Apetit speciál
Tradiční česká a regionální kuchařka
Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II
Region Slovácko a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti
Zvláštní ocenění poroty
Vaříme podle herbáře II, Linda Rybová a Kateřina Winterová, Edice ČT
Kitchenette Rok v kuchyni, Markéta Pavleje, Nakladatelství KITCHENETTE
Kuchařská kniha roku 2014
1. místo – Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk – Prakul production s.r.o.
2. místo – Láska prochází kuchyní – Denisa Bartošová – Smart press s.r.o.
3. místo – Snídaně u Florentýny – Jana Florentýna Zatloukalová – Mrs. Word s.r.o.
Nejlepší surovinová kuchařka
1. místo – Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk – Prakul production s.r.o.
2. místo – Velká sýrová nakládačka – Kateřina Suchá, Iva Bartošová – MF a.s.
3. místo – Dobrého kari není nikdy dost – Jiří Štift – Euromedia-Ikar
Nejlepší grafická úprava a tisk
1. místo – Láska prochází kuchyní – Denisa Bartošová – Smart press s.r.o.
2. místo – Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk, Prakul production s.r.o.
3. místo – Kuchařka pro mého muže – Veronika Zemanová – Smart press s.r.o.
Nejlepší fotografie
1. místo – Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk – Pražský kulinářský institut – fotografie Pavel Bílek
2. místo – Láska prochází kuchyní – Denisa Bartošová – Smart press s.r.o. – fotografie Alena Hrbková
3. místo – Kuchařka pro mého muže – Veronika Zemanová – Smart press s.r.o. – fotografie David Turecký
Tradiční česká a regionální kuchařka
1. místo – Bez vody neuvaříš – Václav Malovický – VM nakladatelství
2. místo – Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk, Prakul production s.r.o.
3. místo – S Evou v ráji – Eva Filipová – Euromedia-Ikar
Zvláštní ocenění poroty – Čestné uznání
Kuchařka pro děti: Laskončina kuchařka pro malé kuchtíky – Zuzana Pavésková, Zdenka Chocholoušová – Fragment, s.r.o.
Nejoriginálnější kuchařka: Láska prochází kuchyní – Denisa Bartošová – Smart press s.r.o.
Kulinární historie: Bez vody neuvaříš – Václav Malovický – VM nakladatelství
Nejlepší překlad knihy: Jitka Rákosníková za překlad knihy 15 minut v kuchyni – Jamie Oliver – MLD Publishing s.r.o.
XV. ročník Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen 2013 byl v letošním roce rozšířený o soutěž Kuchařská kniha 2013 a Gastro časopis 2013. Toto rozšíření programu Festivalu bylo provedeno na základě přehodnocení významu vydávaných knih v současnosti a jejich vzrůstající úroveň. Porota rozhodla následovně:
Hlavní kategorie
I. místo: „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“
Autorský kolektiv: Roman Vaňek, Jana Vaňková a Ing. Zdeňek Ertl
Nakladatel: Prakul Produkction, s.r.o.
Produkční spolupráce: R MEDIA, spol. s r.o. (member of Economia Group)
II. místo: „Můj divotvorný hrnec“
Autor: Jaroslav Sapík
Nakladatel: Mladá fronta a.s.
III. místo: „Jezte česky“
Autorky: Jana Vašáková, Zdena Skokanová Němcová
Nakladatel: SMART Press, s.r.o.
IV. místo: „S trochou nostalgie aneb Jak se vařilo a jedlo za císaře pána“
Autor: Miroslava Kuntzmannová
Nakladatel: dtto autor
V. místo: „Léto s Italem“
Autor: Emanuel Ridi
Nakladatel: Olympia, s.r.o
Moderní židovská kuchařka
Autoři: Magda Saxlová, Karel Sýs
Albatros media a.s.
V kategorii Nejlepší kniha pro profesionály
1. místo: „Velký český kuchařský lexikon“
Autor: Josef Bittermann
Nakladatel: DAUPHIN
Diplomy dále získali:
Za nejlepší knihu pro amatérské kuchaře:
„Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“
Autorský kolektiv: Roman Vaňek, Jana Vaňková a Ing. Zdeňek Ertl
Nakladatel: Prakul Produkction, s.r.o.
Produkční spolupráce: R MEDIA, spol. s r.o. (member of Economia Group)
Za nejlepší grafickou úpravu:
Robin Cais za knihu „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“
Autorský kolektiv: Roman Vaňek, Jana Vaňková a Ing. Zdeňek Ertl
Nakladatel: Prakul Produkction, s.r.o.
Produkční spolupráce: R MEDIA, spol. s r.o. (member of Economia Group)
Za nejlepší fotografie:
Pavel Bílek v knize „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“
Autorský kolektiv: Roman Vaňek, Jana Vaňková a Ing. Zdeňek Ertl
Nakladatel: Prakul Produkction, s.r.o.
Produkční spolupráce: R MEDIA, spol. s r.o. (member of Economia Group)
-------------------------------------------------------------------------------
Ing. Václav Malovický, ředitel soutěže a předseda poroty
Ve Znojmě: 18.10. 2013